Tellus Nursery School

8306 053
A new nursery school next to the University college of Arts and Crafts at Telefonplan, Stockholm.8306 097

On the border between a former urban/industrial development and a small forest where new housing is being developed, this nursery school mediates between different contexts and scales. A semi enclosed entrance courtyard constitutes a first exterior space for parents and children meeting and leaving.

8306 035

The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes. Windows are freely placed at different heights and allow for light and views to be adapted also to the scale of children, which further the relation between the interior and the exterior play ground and the wooded hill.

8306 089

The facade panels, made of 50x50mm sawn wood, filter direct sunlight into the nursery school and create hidden windows that underscore the curved interior and exterior spaces. The building complies with the highest standards for environmentally friendly and long term sound construction.

8306 019

8306 005

Together with the client and the pedagogues’ inspiration from the Reggio Emilia school, a new way to organize the interior was developed. The result is a rather unorthodox plan, where instead of a complete ’flat’ for each group of children, there will be a large common interior plaza where the six groups can interact around different activities, playing and learning projects. This main space is complemented with separate atelier spaces for water projects and art, as well as small secluded group rooms for rest and quiet activities.

T&V-Tellus-ground-floor
Entrance level:  On each floor, three groups find their own secluded class rooms as well as common spaces for playing and learning.

T&V-Tellus-first-floor

facade and windows only

Year: 2007-2010