Garden House

8314 027
Garden house in Viksberg. (2006-2008)
The client specified that the garden be the direct focus of the project, due to its significant part in their decision to retreat from city life. Our proposal  creates a vertical addition to the garden, where indoor and outdoor spaces gradually blend and interact.

Garden house_site  aerial photo_web
The house is situated near lake Mälaren to the west of the city of Stockholm.

site-plan-for-web

The triangular foot print is the result of a steep slope that diagonally crosses the site.
It was important to avoid creating a shady northern side to the house that would make gardening problematic, therefore  the Garden House faces only east, west and south, investing in the southern side with a long, open façade.

Garden house_Model_2_web
A double height winter garden also functions as a natural pre-heater for circulating fresh air.

8145 E6

8145 F6

tva-gardenhouse-04